分享

辽宁省六校协作体2017届高三上学期期中考试英语试题(解析版)

 许愿真 2016-11-17


2016-2017学年度上学期省六校协作体高三期中考试

英语试题

命题人:杜慧清

第一部分 听力(共两节,满分30分) (略)

第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)

第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)[来源:学§科§网Z§X§X§K]

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

A few years ago I was diagnosed with cancer. It was the most difficult time I have ever faced. I think it was my sense of humor that allowed me to hold on my sanity. Like many people who have gone through chemotherapy. I lost all of my hair and I was bald as a golf ball. I had always enjoyed wearing hats, so I ordered several special hats with the hair already attached. It was easy and I never had to worry about how my hair looked.

I have always been a big golf fan. At one point during my cancer treatments, my husband John and I decided to get away from the cold Minnesota winter and take a trip to Scottsdale, Arizona. There was a senior PGA Tour event called The Tradition being played, which seemed like just the ticket to lift my spirits.

The first day of the tournament brought out a huge crowd. It was a beautiful day, and I was in heaven. I was standing and watching my three favorite golfers in the world approach the tee box: Jack Nicklaus, Raymond Floyd and Tom Weiskoph. Just as they arrived at the tee box, the unimaginable happeneclip_image002d. A huge gust of wind came up from out of nowhere and blew my hat and hair right off my head and into the middle of the fairway! The thousands of spectators lining the fairway fell into an awkward silence, all eyes fixed on me. Even my golf idols were watching me, as my hair was right in their flight path. I was mortified! I knew I couldn’t just stand there. Someone had to do something to get things moving again. So I took a deep breath and went out into the middle of the fairway. I grabbed my hat and hair, nestled them back on my head as best I could. Then I turned to the golfers and loudly announced: “Gentlemen, the wind is blowing from left to right.”

Theyclip_image002[1] said the laughter could be heard all the way to the nineteenth hole.

21. From the passage, we can see that the author is _____

A. pessimistic B. optimistic C. warm-hearted D. shy

22. What does the underlined word “mortified” in Paragraph 5 mean?

A. calm B. excited C. worried D. embarrassed

23. What’s the author’s aim to say the underlined sentence?

A. to give a weather report

B. to tell the gentlemen how the unimaginable happened

C. to reduce the embarrassment and get things moving again

D. It’s just a joke

【答案】BDC

【解析】1.推理判断题。根据文章第一段的句子“I think it was my sense of humor that allowed me to hold on my sanity.”可知,作者是乐观的。故选B。

2.词义猜测题。根据第三段的句子“blew my hat and hair right off my head and into the middle of the fairway!...all eyes fixed on me. Even my golf idols were watching me, as my hair was right in their flight path.”可知,作者的帽子和头发都被风吹起来了,大家都盯着她看,所以她很尴尬。故选D。

3.推理判断题。根据文章第三段的句子“Someone had to do something to get things moving again.”可知,作者最后说那句话是为了减少尴尬,让比赛继续进行。故选C。

【备注】作者几年前被诊断得了癌症,但她的幽默使她保持着健康的心态,并且用自己的幽默化解了一次令她尴尬的经历。

B

Some cases have been reported in Russia lately of people who can read and detect colors with their fingers, and even see through solid doors and walls. One case is concerning an eleven-year-old girl, who has normal vision but who can also become aware of things with different parts of her skin, and through solid walls. This ability was first noticed by her father. One day she came into his office and happened to put her hands on the door of a locked safe. Suddenly she asked her father why he kept so many newspapers locked away there., and even described the way they were done up in bundles.

Her talent was brought to the notice of a scientific research institute and she was given a series of tests. During these tests she was able to read a newspaper through a screen which was not transparent and strange still, by moving her elbow over a game of Lotto she was able to describe the figures and colors printed on it; in another instance, wearing stockings and slippers, to make out with her foot the outlines and colors of a picture hidden under a carpet. Other experiments showed that her knees and shoulders had a similar sensitivity. During all these tests she was blindfolded; and indeed, except when blindfold she lacked the ability to see things with her skin, It was also found that although she could perceive things with her fingers this ability ceased the moment her hands were wet.

24. Solid doors and walls are __________________.

A. invisible to those who can read and detect colors with their fingers.

B. no obstacles for people who can read and detect colors with their fingers.

C. transparent to those who can read and detect colors.

D. concerned in cases reported in Russia recently.

25. The girl’s father _______________.

A. had always known his daughter and her talent.

B. found that his daughter could perceive things with different parts of her skin.

C. described the way newspapers were done up in boundless.

D. discovered his daughter’s gift by accident.

26. The scientific research institute _______________.

A. made the girl read a newspaper B. set up a game of Lotto with the girl

C. tested the girl thoroughly D. arranged that the girl should undergo a number of experiments.

27. Which of the following statements is true?

A. The girl couldn’t always perceive things with her skin.

B. The girl was occasclip_image002[2]ionally blindfold when she did the tests.

C. The girl’s hands had to be wet before she could perceive things through he skin.

D. The girl’s knees didn’t have the same sensitivity as her fingers.

【答案】BDCA

【解析】1.细节理解题。根据文章第一段的句子“Some cases have been reported in Russia lately of people who can read and detect colors with their fingers, and even see through solid doors and walls.”可知,固体的门和墙对能用手指阅读并检测颜色的人没有障碍。故选B。

2.推理判断题。根据文章第一段的句子“This ability was first noticed by her father.”可知,这个女孩的父亲偶然发现女孩的天赋。故选D。

3.细节理解题。根据文章第二段的句子“Her talent was brought to the notice of a scientific research institute and she was given a series of tests.”可知,这个科学研究机构全面地检查了这个女孩。故选C。

4.细节理解题。根据文章第二段的句子“During all these tests she was blindfolded; and indeed, except when blindfold she lacked the ability to see things with her skin”可知,这个女孩不能总是用皮肤察觉物体。故选A。

【备注】文章介绍一个小女孩能通过皮肤检测出物体,研究人员对她进行全面的检查,发现她蒙住眼睛的时候有这个能力,手指潮湿的时候,就没有了。

C

I told my friend Graham that I often cycle two miles from my house to the town centre but unfortunately there is a big hill on the route. He replied, “You mean fortunately.” He explained that I should be glad of the extra exercise that the hill provided.

My attitude to the hill has now changed. I used to complain as I approached it but now I tell myself the following. This hill will exercise my heart and lungs. It will help me to lose weight and get fit. It will mean that I live longer. This hill is my fclip_image002[3]riend. Finally I comfort myself with the thought of all those silly people who pay money to go to a gym and sit on stationery exercise bicycles when I can get the same value for free. I have a smile of satisfaction as I reach the top of the hill.

Problems are there to be faced and overcome. We cannot achieve anything with an easy life. Helen Keller was the first deaf and blind person to gain aclip_image003 university degree. Her activism and writing proved inspirational. She wrote, “Character cannot be developed in ease. Only through experiences of suffering can the soul be strengthened, vision cleared, ambition inspired and success achieved.”[来源:Zxxk.Com]

One of the main determinants of success in life is our attitude towards adversity. From time to time we all face hardships, problems, accidents and difficulties. Some are of our making but many are no fault of our own. While we cannot choose the adversity, we can choose our attitude towards it.

Douglas Bader was 21 when in 1931 he had both legs cut off following a flying accident.He was determined to fly again and went on to become one of the leading flying aviators in the Battle of Britain with 22 aerial victories over the Germans.He was an inspiration to others during the war. He said, “Don’t listen to anyone who tells you that you can’t do this or that. That’s nonsense. Make up your mind, you’ll never use crutches or a stick, and then have a go at everything. Go to school, and join in all the games you can. Go anywhere you want to. But never, never let them persuade you that things are too difficult or impossible.”

The biographies of great people are full of examples of how they took steps to overcome the difficulties they faced. The common thread is that they did not become depressed. They chose their attitude. They chose to be positive. They took on the challenge. They won. Nevertheless, there is still the pclip_image002[4]roblem of how you change your attitude towards adversity.

28. Which of the following is true according to the author of the passage?

A. Going to a gym is greatly beneficial to people’s health.

B. Climbing hills on bicycles is the best way to take exercise.

C. Those who want to achieve success can’t expect to live an easy life.

D. People’s attitude to adversity is the only factor of their success.

29. By quoting what Douglas Bader said, the author intends to tell us “ .”

A. Failure is the mother of success. B. A bad workman quarrels with his tools.

C. If you risk nothing, you will have nothing. D. Nothing is difficult to the man who will try.

30. Following this passage, the author will further talk about .

A. how his friend helped him to change his attitude towards the adversity he faced

B. what steps to take to change your attitude towards the adversity you face

C. why it is important to keep optimistic in face of adversity

D. what great people have in common

31. Which of the following can best function as the title of the passage?

A. Face adversity with a smile B. Different attitudes towards adversity

C. Nothing is impossible D. Life is full of adversity

【答案】CDBA

【解析】1.推理判断题。根据第三段前两句“Problems are there to be faced and overcome. We cannot achieve anything with an easy life.”可知,人人都要面对问题,都要克服困难。安逸的生活是无助于我们获得成功的。也就是说想要成功的人不可能有安逸的生活。故选C。

2.推理判断题。根据第四段首句“One of the main determinants of success in life is our attitude towards adversity.”和尾句“While we cannot choose the adversity, we can choose our attitude towards it.”可知,我们对待逆境的态度很重要,如果我们选择了积极面对困难,我们就一定会成功。接着在第五段中作者就介绍了Douglas Bader的话,目的正是为了证明第四段中的观点。故选D。

3.推理判断题。根据文章最后一段“Nevertheless, there is still the problem of how you change your attitude towards adversity.”无论如何,要改变对待逆境的态度总是有很多问题要解决。那么接下来的内容就应该谈论我们究竟应该如何做来改变我们对待逆境的态度。故选B。

4.标题判断题。根据全文和最后一段的句子“The common thread is that they did not become depressed. They chose their attitude. They chose to be positive. They took on the challenge. They won.”可知,文章传达的观念是:要微笑面对困难。故选A。

【备注】本文主要告诉我们生活中有很多的困难,如果我们想要获得成功,关键在于我们要有积极坚定的生活态度。

D

Adding math talk to story time at home is a winning factor for children’s math achievement, according to a new research from a university. The study from psychologists Sian Beilock and Susan Levine shows a marked increase in math achievement among children whose families used Bedtime Math, an iPad app that delivers engaging math story problems for parents and children to solve together.

Even children who used the app with their parents as little as once a week saw gains in math achievement by the end of the school year. The app’s effect was especially strong for children whose parents tend to be anxious or uncomfortable with math.

Previous research from this group has demonstrated the importance of adults’ attitudes about math for children’s math success. For example, a recent study found that math-anxious parents who help their children with math homework actually weaken their children’s math achievement.

The new findings demonstrate that structured, positive interactions around math at home can cut the link between parents’ uneasiness about math and children’s low math achievement.

“Many people experience high levels of anxiety when they have to solve a math problem, with a majority of adults feeling at least some worries about math,” said Beilock, professor in Psychology and author of Choke, a book about stress and performance. “These math-anxious parents are probably less likely to talk about math at home, which affects how competent their children are in math. Bedtime Math encourages a dialogue between parents and kids about math, and offers a way to engage in high-quality math interactions in a low-effort, high-impact way.”

Study participants included 587 first-grade students and their parents. Families were given an iPad installed with a version of the Bedtime Math app, with which parents and their children read stories and answer questions involving math, including topics like counting, shapes and problem-solving. A control group received a reading app that had similar stories without the math content and questions related to reading comprehension instead. Children’s math achievement was assessed at the beginning and end of the school year. Parents completed a questionnaire about their nervousness with math.

The more times parents and children in the math group used the app, the higher children’s achievement on a math assessment at the end of the school year. Indeed, children who frequently used the math app with their parents outperformed similar students in the reading group by almost three months in math achievement at year’s end.

32. Bedtime Math is an iPad app that _____.

A. requires parents and children to answer reading comprehension questions

B. assesses children’s math achievement and parents’ nervousness with math

C. teaches children how to count, recognize shapes and solve practical problems

D. encourages children together with their parents to solve math story problems [来源:Zxxk.Com]

33. The previous study found that _____.

A. help from math-anxious parents improves cclip_image002[5]hildren’s math achievement

B. children’s math achievement is related to parents’ attitude about math

C. interactions around math at home will cut off the family relationship

D. children can achieve more success if they see the importance of math

34. We can infer from the passage that ______.

A. children using the app for three months can see gains in math achievement

B. children whose parents are uneasy about math outperform other students

C. it is the math problems related to the stories that make the great difference

D. the frequency of using the app has nothing to do with children’s achievement

35. Which is the best title for the passage?

A. High-quality math interactions improve performance.

B. Frequent use of app can develop problem solving ability.

C. Low-effort activities create good parent-child relationship.

D. High-anxiety parents influence children’s attitude about math.

【答案】.DBCA

【解析】1.细节理解题。根据第一段第二句“The study from psychologists Sian Beilock and Susan Levine shows a marked increase in math achievement among children whose families used Bedtime Math, an iPad app that delivers engaging math story problems for parents and children to solve together.”可知,Bedtime Math是一个APP应用软件,它能够提供与数学有关的故事,然后让孩子与父母亲一起解决。通过这种方法锻炼孩子的数学思维。故选D。

2.细节理解题。根据第三段第一句“Previous research from this group has demonstrated the importance of adults’ attitudes about math for children’s math success.”可知,先前的研究说明父母对数学的态度对孩子数学的成绩有很大的影响。故选B。

3.推理判断题。根据最后一段的句子“The more times parents and children in the math group used the app, the higher children’s achievement on a math assessment at the end of the school year.”可知,这个APP里给出的与数学有关的故事才是起作用的关键。故选C。

4.标题判断题。根据全文和第一段的句子“The study from psychologists Sian Beilock and Susan Levine shows a marked increase in math achievement among children whose families used Bedtime Math, an iPad app that delivers engaging math story problems for parents and children to solve together.”可知,文章介绍一个APP软件,提供一些数学故事让孩子和父母一起解决,这样可以提高孩子的数学成绩。故选A。

【备注】本文是一篇说明文,主要介绍了一个能够让孩子与父母亲通过交流而提高孩子数学水平的APP软件,这个软件通过与数学有关的故事促进父母与孩子有关数学的交流。

第二节 (共5小题;每小题2分, 满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

A major source of teen stress is school exams, and test anxiety is not uncommon. When you recognize your teen is under stress, how can parents help your teen stay calm before an exam?

Be involved. Parents need to be involved in their teen’s work. 36 _ What they look for is your presence — to talk, to cry, or simply to sit with them quietly. Communicate openly with your teen. Encourage your teen to express his or her worries and fears, but don’t let them focus on those fears.

Help them get organized. 37 Together , you and your teen can work out a time-table in which he or she can study for what he or she knows will be on the test.

Provide a calm setting. Help your teen set up a quiet place to study and protect his or her privacy. Give them a nutritious diet. It is important for your teen to eat a healthy, balanced diet during exam times to focus and do his or her best. 38 If this happens, encourage your teen to eat light meals or sandwiches. A healthy diet, rather than junk food, is best for reducing stress.

39 Persuade your teenager to get some sleep and /or do something active when he or she needs a real break from studying. Making time for relaxation, fun, and exercise are all important in reducing stress. Help your teen balance his or her time so that he or she will feel comfortable taking time out from studying to spend time with friends or rest.

Show a positive attitude. 40 Your panic, anxiety and blame contribute to your teen’s pressure. Make your teen feel accepted and valued for his or her efforts. Most importantly, reassure your teen that things will be all right, no matter what the results are.

A. A parent's attitude will dictate their teen’s emotions.

B. Exam stress can make some teens lose their appetite.

C. They will only make the situation worse.

D. Encourage your teen to relax.

E. The best thing is simply to listen.

F. Help your teen think about what she has to study and plan accordingly.

G. Your teen may also make negative comments about themselves

【答案】EFBDA

【解析】1.根据下文的句子“What they look for is your presence — to talk, to cry, or simply to sit with them quietly.”他们寻求的是你的出现——谈话,大喊,或是安静地和他们坐在一起。可知这里是:最好的事情就是听。故选E。

2.根据下文的句子“Together, you and your teen can work out a timetable in which she can study for what she knows will be on the test.”你和你的孩子可以一起制定一个时间表,她可以根据它学习考试中将出现的内容。,可知这里是:帮助你的孩子思考要学习什么并有根据地做出计划。故选F。

3.根据下文的句子“If this happens, encourage your teen to eat light meals or sandwiches.”如果这个发生,鼓励孩子吃清淡的饮食或三明治。可知这里是:考试压力会让年轻人失去胃口。故选B。

4.根据下文的句子“Persuade your teenager to get some sleep and /or do something active when she needs a real break from studying.”当孩子真地需要在学习之余休息的时候。鼓励孩子去睡觉或做一些积极的事情。可知这里是:鼓励你的孩子放松。故选D。

5.根据下文的句子“Your panic, anxiety and blame contribute to your teen’s pressure.”你的恐惧,焦虑和责备会导致孩子的压力。可知这里是:父母的态度会影响孩子的情绪。故选A。

【备注】年轻人很大的压力是来自考试,作为家长怎么缓解孩子的考试压力,文章给出了建议。

第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节 完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、 C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

A gentle breeze blew through Jennifer’s hair. The golden red sun was 41 . She was on the beach, looking up at the fiery ball. She was 42 by its color, deep red in the middle, softly fading into yellow. She could hear nothing but the waves and the seagulls 43 up above in the sky.

The atmosphere 44 her. After all she had been through, this was what she needed. “It’s getting 45 ,” she thought, “I must go home. My parents will be 46 where I am.” She wondered how her parents would 47 , when she got home after the three days she was 48 . She kept on walking, 49 herself to the bungalow where she spent every summer holiday. The road was deserted. She walked slowly and 50 . Just in a few hundred meters she would be safe in her house.

It was really getting dark now. The sun had set a few minutes before and it was getting cold, too. She 51 she had her favorite sweater on — it kept her really warm. She imagined having it 52 her. This thought disappeared when she finally saw her front door. It seemed 53 . The outside garden seemed 54 . She was shocked: her father was usually so strict about keeping everything clean and tidy.

She entered the house. First, she went into the kitchen where she saw a 55 written by her father. It said, “Ellen, there is some coffee 56 . I went looking.” Ellen was her mother but — where was she? She entered her parent’s home. Then she saw her. Her mother, lying on the bed, 57 . Jennifer wclip_image002[6]ould have wanted to wake her up but she looked too tired. So Jennifer just fell asleep beside her. When Jennifer 58 , something was different. She was in her cozy bed in her pajamas.

It felt so good being back home. 59 she heard a voice, “Are you feeling better now? You know you got us very, very 60 .”

41. A. disappearinclip_image002[7]g B. setting C. rising D. shining

42. A. amazed B. excited C. disappointed D. frightened

43. A. moving B. flying C. stepping D. flowing

44. A. surprised B. confused C. relaxed D. exhausted

45. A. early B. cold C. warm D. late

46. A. wondering B. knowing C. ignoring D. finding

47. A. say B. take C. like D. react

48. A. working B. missing C. spending D. traveling

49. A. pointing B. enjoying C. directing D. teaching

50. A. easily B. silently C. happily D. willingly

51. A. believed B. wished C. guessed D. judged

52. A. with B. for C. at D. in

53. A. same B. familiar C. difficult D. different

54. A. crowded B. tidy C. deserted D. clean

55. A. text B. letter C. note D. sentence

56. A. ready B. gone C. present D. available

57. A. cried B. laughed C. coughed D. slept

58. A. woke up B. stayed up C. broke up D. held up

59. A. Fortunately B. Similarly C. Suddenly D. Constantly

60. A. moved B. lost C. inspired D. scared

【答案】BABCD ADBCB BADCC ADACD

【解析】1.根据下文“The sun had set a few minutes before”可知,太阳要下山了。set落山。故选B。

2.句意:她对它的颜色感到惊讶,中间是红色的,慢慢变成黄色。amazed惊讶的。故选A。

3.根据“the seagulls”可知,海鸥在空中飞翔。fly飞。故选B。

4.根据下文“After all she had been through, this was what she needed.”可知,气氛让她放松。relaxed放松的。故选C。

5.根据下文“I must go home.”可知,天晚了,我要回家了。late晚的。故选D。

6.根据下文“She wondered how her parents would     ,”可知,她父母想知道她在哪里。wonder想知道。故选A。

7.根据下文“when she got home after the three days”可知,父母看见她离家三天回来是什么反应。react反应。故选D。

8.根据上文“I must go home.”可知,Jennifer 失踪三天。missing不见了。故选B。

9.句意:她一直走,指引自己朝着每年暑假度过的小平房走去。direct指导。故选C。

10.根据上文“walked slowly”可知,她慢慢地默默地走着。silently沉默地。故选B。

11.根据下文“it kept her really warm.”可知,她希望能穿上最喜欢的毛衣。wish希望。故选B。

12.根据上文“she had her favorite sweater on”可知,她希望能带着毛衣。with带着。故选A。

13.根据下文“The outside garden seemed”可知,她觉得房子似乎不同了。different不同。故选D。

14.根据下文“her father was usually so strict about keeping everything clean and tidy.”可知,外面的花园荒芜了。deserted荒芜的。故选C。

15.根据上文“It said, “Ellen, there is some coffee”可知,她看见她爸爸留给她的便条。note便条。故选C。

16.句意:这里有些咖啡准备好了。ready准备好的。故选A。

17.根据下文“Jennifer would have wanted to wake her up”可知,她妈妈在床上睡着了。slept睡觉。故选D。

18.根据上文“So Jennifer just fell asleep beside her.”可知,Jennifer 醒来的时候,有什么东西不同了。wake up醒来。故选A。

19.句意:回到家感觉很好,突然她听见一个声音。Suddenly突然。故选C。

20.根据上文Jennifer 离家出走,父母应该是害怕的。scared害怕的。故选D。

【备注】本文叙述了珍妮弗离家出走了几天后,回到家中,看到父母为了找她花园没人打理,父母身体都累垮了,自己也感到很疲惫,最后还是感觉家里是温暖的安全的。

第三部分 英语知识运用 (共两节,满分45分)

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。

Hangzhou in Zhejiang province got a lot of attention last month. The host city of the G20 Leaders Summit 61 (welcome) heads of the world’s 20 major eclip_image002[8]conomies and international organizations on Sept. 4-5.

For two days, they discussed global topics and enjoyed 62 (show). But for young people around the world, the G20 Summit had more to offer. More than 4,000 students from China and abroad took part in 63 (volunteer) service during the summit. An impressive 15 local universities and colleges gave the event many of 64 (it) students volunteers . Students with language skills 65 (prefer) .

66 ( choose) as a volunteer for the summit, they had to go through several rounds of interviews and receive training. In addition, international students were happy to help. 67 total of 26 international students served as volunteers. Australian Tim, 68 is studying medicine in China said he was honored that West Lake district government had invited him to take part in the making of a TV program that taught English to people 69 (live) in Hangzhou. In the program, he showed popular places for morning exercises, how to bargain at the market and how to make dumplings. He thought it was interesting to tell stories about Hangzhou 70 a foreigner’s point of view so that more people fall in love with Hangzhou. clip_image002[9]

【答案】

1.welcomed

2.shows

3.voluntary

4.its

5.were preferred

6.To be chosen

7.A

8.who

9.living

10.from

【解析】1.根据时间状语on Sept. 4-5可知,这句话使用一般过去时。故填welcomed。

2.show作为名词,意为“展览”是可数名词,和topics并列用复数。故填shows。

3.修饰名词service用形容词。故填voluntary。

4.修饰students用形容词性物主代词its。故填its。

5.Students with language skills和prefer是被动关系,而且文章使用一般过去时,主语是复数。故填were preferred。

6.句意:为了被选为峰会的志愿者,他们不得不通过几轮面试并接受训练。使用不定式作目的状语,而且they和choose是被动关系。故填To be chosen。

7.a total of为固定搭配,意为“总共”。故填A。

8.使用定语从句,先行词是Australian Tim,指人,定语从句中缺少主语。故填who。

9.使用过去分词作定语,people和live是主动关系。故填living。

10.from one’s point of view意为“在某人看来”。故填from。

【备注】文章介绍有很多学生参加杭州G20峰会的志愿者活动。

第四部分 写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

假定英语课课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语法错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜钱(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Dear Sophia,

I’m Li Hua from Beijing ABC Senior School. I’m happy to learn that you’re going to stay with my family while you’re in Beijing.

While you are here, we’ll provide you with a room of your own with a bed, a desk, a couple of chair and a TV. You’ll also have your own bathroom. Our school is quite close from our home, because we could go to school by bike. In noon we’ll eat at the school dining hall. I’m surely you’ll like the delicious Chinese food there, and enjoying talking with friends over lunch. Classes in our school usually finish at 4 in the afternoon. You can then join in other students in playing ball games or swimming. There will be a lot of funs.

If you have any questions or requests, please let me know. We’ll try our best to make my stay here in Beijing pleasant experience.

Best wishes

Li Hua

【答案】I’m Li Hua from Beijing ABC Senior School. I’m happy to learn that you’re going to stay with my family while you’re in Beijing.

While you are here, we’ll provide you with a room of your own with a bed, a desk, a couple of clip_image004 and a TV. You’ll also have your own bathroom. Our school is quite close clip_image005 our home, clip_image006 we could go to school by bike. clip_image007 noon we’ll eat at the school dining hall. I’m clip_image008 you’ll like the delicious Chinese food there, and clip_image009 talking with friends over lunch. Classes in our school usually finish at 4 in the afternoon. You can then join in other students in playing ball games or swimming. There’ll be a lot of clip_image010.

If you have any questions or requests, please let me know. We’ll try our best to make clip_image011 stay here in Beijingclip_image012 pleasant experience.

Best wishes

Li Hua

【解析】第一处:chair是可数名词,和a couple of搭配用复数。故chair改成chairs。

第二处:be close to为固定搭配,意为“离……很近”。故from改成to。

第三处:我们学校离我们家很近,所以我们可以骑自行车回家。表示结果用so。故because改成so。

第四处:表示“在中午”用at noon。故In改成At。

第五处:作be动词的表语用形容词。故surely改成sure。

第六处:和like并列用原形。故enjoying改成enjoy。

第七处:join可以直接搭配sb。故去掉in。

第八处:fun是不可数名词,不能用复数。故funs改成fun。

第九处:句意:我们会尽我们所能让你在北京逗留期间成为愉快的经历。故my改成your。

第十处:experience作为“经历”的时候是可数名词,表示“一次愉快的经历”用不定冠词,pleasant是辅音音素开头的单词。故pleasant前面加a。

第二节 书面表达 (满分25分)

近来,走班制(changing classrooms)的上课方式成为了全国的热门话题。在走班制度下学生可以根据自己的爱好自主选择上课的老师和科目。请写一篇短文来表达你对走班制的看法,字数不少于100字。

【答案】A famous saying goes that: “Interest is the best teacher.” This new system is a good way to inspire students’ study enthusiasm because students have the chance to choose the lessons and the teachers according to their own interest. Since students have to think about it carefully before they choose the lessons, this system can also improve the ability of making decisions.

On the other hand, there are, however, some disadvantages lying in this new system. For one thing, students may feel embarrassed when they talk with classmates they are not very familiar with because classrooms and classmates are all unfixed. For another thing, during breaks, students have to find the classroom where they will have the next class. Does it mean that students have less time to relax?

In all, this is totally a new idea. We might as well have a try and we will see if it is suitable for students or not.

【解析】

    本站是提供个人知识管理的网络存储空间,所有内容均由用户发布,不代表本站观点。请注意甄别内容中的联系方式、诱导购买等信息,谨防诈骗。如发现有害或侵权内容,请点击一键举报。
    转藏 分享 献花(0

    0条评论

    发表

    请遵守用户 评论公约

    类似文章 更多